Binnenvaartschip ramt brug bij Aduard

Aduard – Een binnenvaartschip is maandagavond tegen de brug op het Van Starkenborghkanaal bij Aduard gevaren.

De aanvaring vond plaats rond 18.50 uur. “De brug is geraakt door een schip”, vertelt woordvoerder Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. “Daarbij is er niemand gewond geraakt. Het wegverkeer over de brug is tijdelijk gestremd. We voeren op dit moment een inspectie uit aan de brug.” Rond 21.15 uur werd de brug weer geopend voor het wegverkeer. Onderzoek heeft uitgewezen dat er alleen sprake is van lakschade. “Het scheepvaartverkeer is ook stilgelegd. Deze stremming zal langer duren omdat er een auto te water is geraakt. Deze auto stond op het schip. Dit voertuig zullen we moeten lokaliseren en bergen. En dat geldt ook voor de materialen van de stuurhut die in het water terecht zijn gekomen.”

Door de klap is het schip zijn stuurhut verloren. De brandweer van Zuidhorn, politie en een ambulance werden ter plaatse gestuurd. De ambulance kon echter al snel weer vertrekken. “De schipper zou tegen een agent verklaard hebben dat hij dacht dat het schip wel onder de brug door kon.” Gedurende de avond kwamen er duikers ter plaatse. “Zij gaan de auto lokaliseren zodat deze geborgen kan worden.”

Adriaan-J
De bemanning heeft het vrachtschip na de aanvaring aan kunnen meren. Het gaat om de Adriaan-J, een motorvrachtschip dat in eigendom is van een scheepvaartbedrijf uit Papendrecht. Het schip is gebouwd in 1996 op de Santierul Naval Orsova SA werf in het Roemeense Orsova. Het schip heeft een lengte van bijna 105 meter en een breedte van ruim 10 meter.

Aanvaringen
Het is niet de eerste keer dat een schip een brug op het Van Starkenorghkanaal aanvaart. Twee weken geleden ramde een binnenvaarttanker de Gerrit Krolbrug die daarbij zwaarbeschadigd raakte. Eerder werden de Paddepoelsterbrug, de brug bij Dorkwerd en bij Zuidhorn al aangevaren. De Paddepoelsterbrug raakte zelfs zo zwaar beschadigd dat deze verbinding nog altijd niet hersteld is.

Bron:Oogtv

Share This: