Grote brand bij crematorium Hoendiep in Groningen

Groningen – Bij het crematorium Hoentocht aan het Hoendiep is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken.

De brand ontstond rond half twee. Omdat het gebouw vol liep met rook, moesten aanwezigen de voorbereidingen voor een uitvaartdienst onderbreken en het pand verlaten. Volgens woordvoerder Anja Meijer van DELA ontstond de brand in één van de ovens van het crematorium: “Deze brand heeft zich verspreid naar het dak.”

De brandweer schaalde de brand snel op naar een ‘grote brand’. Volgens brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper bevond de brand zich in de dakconstructie van het gebouw. “We vermoeden dat de brand is ontstaan door een technisch mankement. De brand zorgde voor veel rookontwikkeling in de ruimtes van het crematorium.” Met een hoogwerker gingen brandweerlieden op het dak bezig om de brandhaard te lokaliseren en te doven. Bosklopper liet weten dat groot werd ingezet op de brand, omdat dakbranden soms snel uit kunnen breiden. Ondanks dat het een ‘grote brand’ betrof, bleef de brandhaard relatief klein.

Rouwende bezoekers moesten halsoverkop gebouw uit

Kort na het uitbreken van de brand stond er een uitvaart gepland in het crematorium. De eerste bezoekers stonden al buiten te wachten. Alle aanwezigen werden opgeroepen afstand te nemen van het crematorium. De medewerkers van DELA moesten het pand verlaten. “Er is niemand gewond geraakt”, aldus Meijer. “De uitvaart die aan het Hoendiep gepland stond, is nu verplaatst naar een andere locatie in Groningen.”

Een bezoeker van de uitvaartdienst meldde echter dat er zeker al rouwenden binnen waren toen de brand uitbrak. De uitvaartdienst zou op het punt van beginnen zijn geweest, toen medewerkers de rouwende bezoekers sommeerden naar buiten te gaan.

In het pand ontstond flink wat schade door de rook en doordat de brandweer een deel van het dak moest loshalen om bij de bron van de brand te komen. Vanwege het grootwatertransport was het Hoendiep en de U.T. Dalfiaweg tijdelijk afgesloten.

Bron:Oogtv

 

Share This: