blikseminslag zorgt voor uitslaande brand in Boerderij Haren

Haren – Aan de Oosterweg in Haren heeft zaterdagavond een grote brand gewoed  boerderij.

De melding van de brand kwam rond 18.00 uur binnen waarop een tankautospuit en een hoogwerker naar het adres werden gestuurd. De boerderij bevindt zich ter hoogte van de kruising met de Bolhuissteeg. “Het gaat om een uitslaande brand”, vertelt brandweerwoordvoerder Edwin Oosterheerd. “De brand is ontstaan na een blikseminslag.” Om de brand te bestrijden is er opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De Harense brandweer krijgt bij de bestrijding van het vuur hulp van collega’s uit Stad, Harkstede, Vries, Eelde en Hoogezand.

Inzet van de brandweer was gericht op behoud voorhuis
Rond 20.00 uur is de brand nog niet onder controle. “De brand ontstond in de schuur waar een rietendak op lag”, vertelt Oosterheerd. “Onze inzet was er op gericht om het voorhuis te redden. Dat lijkt gelukt, maar we kunnen op dit moment nog niet naar binnen. Een bouwkundigspecialist is onderweg om de constructie te beoordelen. Als die zegt dat het veilig is, kunnen wij naar binnen om te kijken hoe het er voor staat. En of er ook nog brandhaarden zijn die geblust moeten worden.”

Bewoners waren op vakantie
Volgens Oosterheerd is er bij de brand niemand gewond geraakt. “De bewoners waren niet thuis. Zij waren op vakantie. Zij hebben halsoverkop hun vakantieadres verlaten en zijn nu onderweg richting Haren.”

NL-Alert
Vanwege de brand is er een NL-Alert afgegeven. De brandweer meldt dat er bij de brand veel rook vrij komt. Mensen wordt geadviseerd om uit de rook te blijven. Inwoners die last hebben van de rook doen er verstandig aan om ramen en deuren gesloten te houden en om mechanische ventilatie uit te schakelen.

Code oranje
Voor de provincie Groningen gold tot 20.00 uur een code oranje vanwege extreem weer. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis werd een eerste buienlijn opgevolgd door een tweede lijn die in het begin van de avond Groningen passeerde.

Bron:Oogtv

Share This: