Flat Wibenaheerd opnieuw ontruimd na aantreffen mogelijk explosief materiaal

Groningen – De politie heeft in een pand aan de Wibenaheerd in Stad mogelijk explosief materiaal aangetroffen.

De melding voor de hulpdiensten kwam rond 19.40 uur binnen. Diverse flatbewoners staan buiten op straat. De straat is door de hulpdiensten afgezet. Behalve de brandweer staan er verschillende politiewagens en ook de Technische Recherche is aanwezig.

Explosieve stoffen

Aanleiding voor de ontruiming is de vondst van een mogelijk explosief. “In de flat waar vrijdagavond een explosie plaatsvond zijn zaterdagavond mogelijk explosieve stoffen gevonden”, vertelt een politiewoordvoerder. “Het onderzoek is gestart nadat er eerder in de middag informatie was binnengekomen. De situatie in de flat is zodanig verdacht dat de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ter plaatse komt. Het hele blok is vanwege de situatie ontruimd. Onderzoek moet uit gaan wijzen of het daadwerkelijk om explosief materiaal gaat en om wat voor materiaal het gaat.”

EOD gealarmeerd

De EOD was rond 21.30 uur ter plaatse. Zij hebben zich eerst laten informeren over de situatie. Rond 21.45 uur zijn de twee medewerkers van de EOD samen met iemand van de Technische Recherche de flat ingegaan. Na vijf minuten kwamen ze weer naar buiten waarbij de twee mannen nu een bommenpak aan gaan trekken. Uit voorzorg is er ook een ambulance ter plaatse gekomen. Brandweerlieden staan standby bij de flat.

Vijftig bewoners geëvacueerd

De politiewoordvoerder laat weten dat vijftig flatbewoners hun woningen hebben moeten verlaten. Zij zijn opgevangen in wijkcentrum Eigen Heerd. De EOD is inderdaad inmiddels bezig met haar onderzoek in de flat. De uitkomsten van hun onderzoek zijn leidend voor de vervolgstappen. het onderzoek een half uur duren, maar zou het in het slechtste geval ook nog uren kunnen duren.

GRIP 1
De hulpdiensten hebben vanwege de vondst van het explosieve materiaal GRIP 1 afgekondigd. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdingsprocedure. Het is een vaste regeling die ingaat bij een ramp of crisis. Omdat er meerdere hulpdiensten bij de ontruiming betrokken zijn is goed overleg nodig. Het afkondigen van een GRIP-situatie vergemakkelijkt dit overleg.

Bron:Oogtv

 

Share This: